Oslo tingrett med dom som fremmer sensur.

tpb

Man kan i dagens aviser lese om hvordan Oslo tingrett nå har gitt NRK og gruppen Rettighetsalliansen medhold i at seks norske nettleverandører må blokkere nettadressene til det kjente piratnettstedet The Pirate Bay.

Retten har også tilkjent saksøkerne et erstatningsbeløp på 231 964 kroner fra hvert av de syn nettstedene.

Du kan lese mer om saken på Itavisen.no.

Nå mener jeg personlig dette er en feilaktig dom som for det første er latterlig ettersom TPB (The Pirate Bye) ikke er sentralisert og drives av EN bestemt person. Det vil si man aldri vil kunne drive inn pengene, og man vil heller ikke kunne fengsle noen.

For det andre mener jeg dommen og hele saken bygger på en misforstått forståelse av hvordan torrent teknologien som ligger til grunne for nettstedenes virksomhet fungerer, og at sider som eksempelvis TPB ikke gjør annet en hva enhver søketjeneste på nettet gjør.

Man tilrettelegger og forenkler søk etter bestemte filer og innhold på nettet, og man har ikke lagret noe av det kopi beskyttede materialet på ens egne servere.

Dersom man skal sammenligne det med livet utenfor cyber space så kan man si at Oslo tingrett nå har gjort det ulovlig å fortelle en kamerat hvor han/hun kan gå for å kjøpe seg en joint eller annet ulovlig materiale.

Det er selvfølgelig ikke ulovlig å fortelle noen at de kan ta seg en tur til Akerselva eller plata om de vil kjøpe narkotika i Oslo, men dette er nå ulovlig på nett ifølge Oslo tingrett.

Som dere ser er dette noe som er helt latterlig og noe som kun er mulig i et råttent antidemokratisk samfunn der penger og makt teller mer en frihet og demokrati, og denne saken må derfor omhandle noe annet en hvorvidt disse store milliardforetakene får hentet inn et par hundre tusen kroner.

Nei dette handler om storpolitikk, og om hvordan man over lengre tid kan bygge opp en sak hvor man til slutt kan implementere en reel sensur av nettet.

Alle vet jo at denne lille saken på krot sikt ikke vil ha noen som helst reel effekt, men den er med på å sette presedens for lignende fremtidige saker.

Man bygger også opp et grunnlag for å kunne implementere strengere sensur av nettet på et senere tidspunkt, hvor man så kan trekke frem dom etter dom, og vise til at man tidligere har blokkert sider med tilsvarende argumentasjon, grunnlag osv.

Og dette mener jeg bare er en liten brikke i et mye større spill.

Hvor lenge tror dere det nå går til USA kan kreve at WIKILEAK skal blokkeres i Norge som følge av domen? USA kan bare hevde opphavsrett på dokumentene som ligger tilgjengelige der, og vips så er wikileaks sperret i Norge.

Eller hva om noen legger ut video osv. fra Kina? Da vil Kinesiske myndigheter kunne kreve sidene blokkert dersom de hevder opphavsretten til materialet osv.

Dette handler ikke bare om hvorvidt en gutt på 16 skal betale for en film han ellers aldri ville ha leid eller kjøpt.

Nei dette handler om storpolitikk, sensur og nettets uavhengighet.

Kilde: ekstremisten.blogg.no

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s