Dette er en kommentar til en artikkel i ABC Nyheter om NAV

nav-banner

Da jeg her om dagen satt og leste nyhetene på nettet så kom jeg over en artikkel om NAV i ABC Nyheter der NAV visstnok hadde gitt en etnisk nordmann som sleit med å få endene til å møtes beskjed om at han bare måte snylte på venner og kjente for fra NAV fikk han ikke noe hjelp.

Lenk til denne saken finner du nederst i dette innlegget.

Når jeg leste dette så fikk det meg til å huske hvordan NAV svarte meg da jeg gikk arbeidsledig i en periode etter å ha mistet jobben grunnet nedbemanning.

Det begynte selvfølgelig med at jeg grunnet innstramninger i økonomien mistet jobben grunnet nedbemanning noe jeg ikke på dette tidspunktet vil utdype ytterligere, men kanskje på et seinere tidspunkt vil gi mer informasjon om.

Vel saken var i alle fall slik at jeg etter å ha mistet jobben gikk på NAV og meldte meg arbeidsledig ettersom jeg ikke ville risikere å bli stående uten en inntekt. Dette var enkelt nok ifølge NAVs websider hvor jeg bare skulle registrere meg.

Dette var selvfølgelig enklere sagt en gjort da systemet ikke fanget opp min elektroniske registrering første gangen jeg registrerte meg. Men ettersom jeg er en veldig skeptisk person av meg og ikke helt stoler på offentlige systemer osv. så ringte jeg øyeblikkelig etter at jeg hadde registrert meg for å sjekke at min registrering var ok, og fikk korrigert dette slik at det ikke ble noe mer tull der.

Mitt første inntrykk av NAV var vel noe man kan kalle OK, men jeg satt jo med en liten følelse av at ting var noe amatørmessig med tanke på hvor mange millioner NAV systemet har til rådighet når det kommer til å løse enkle elektroniske applikasjoner osv.

Men nok om det. Jeg la dette bak meg og ble etter hvert innkalt til et møte med NAV ettersom jeg, mens jeg jobbet hadde startet en utdanning. Denne utdanningen var på deltid og NAV mente jeg kanskje burde registreres som student og ikke arbeidssøker noe jeg var mildt sagt uenig i, og her begynner min historie.

For det første må det nevnes at NAV representanten eller saksbehandleren som de kalte ham var en av utenlandsk opprinnelse, og han kunne nesten ikke norsk så jeg måtte forklare ham systemet og reglene rundt dette med utdanning mens man var arbeidsledig etter at jeg selv hadde lest meg opp på dette før vårt møte.

Selv om jeg hadde store problemer med å forstå ham så greide vi å bli enige om at jeg var innenfor de rammene som var satt for å få arbeidsledighetstrygd mens jeg tok ferdig utdanningen jeg hadde påbegynt mens jeg enda var i jobb. Det er også viktig her å påpeke at det her var snakk om deltids studie der jeg hadde forelesninger 2 timer en gang i uken på kveldstid.

Da jeg var ferdig med utdanningen jeg hadde påbegynt, og jeg hadde hatt noen småjobber her og der så endte det med at jeg igjen i en kort periode måtte melde meg arbeidsledig, og det er nå jeg oppdaget at NAV tydeligvis gjør store skilnader på etnisk norske og innvandrere eller fremmedkulturelle som mange kaller dem.

Da jeg nå søkte om jobb så var tidene forandret seg en del og oljeprisene var på full fart nedover. Bedrifter meldte om at de skulle si opp 100 arbeidere her, og 100 arbeidere der, og det så ganske mørkt ut med tanke på å få seg en ny jobb innen feltet jeg er utdannet i så da jeg søkte om arbeidsledighetstrygd denne gangen valgte jeg å gjøre det på gammelmåten, og møtte opp på det lokale NAV kontoret.

Her ble jeg selvfølgelig tatt godt imot, og jeg følte de som jobbet der selv om alle ikke var like stødige i Norsk var hyggelige, og var opptatt av å gjøre en god jobb.

Jeg fikk utdelt en kølapp for å snakke med en saksbehandler som skulle ti imot min søknad om dagpenger da jeg hadde noen spørsmål ut over bare å levere selve søknaden. Mens jeg satt der lyttet jeg selvfølgelig litt til de som satt rundt meg i lokalet og pratet, og jeg kunne ikke unngå å se en del av reklamen de hadde hengende der de oppfordret innvandrere og fremmedkulturelle til å ta diverse kurs NAV hadde for dem.

Dette var selvfølgelig oppmuntrende for meg da spørsmålet jeg ønsket å få svar på denne gangen var om jeg kunne få noen kurs eller skole dekket av NAV for å øke mine muligheter til å søke på jobber utenfor mitt felt av ekspertise.

Så man kan si jeg var veldig optimistisk da saksbehandleren hentet meg, og jeg endelig skulle inn og få svar på mine spørsmål.

Da vi hadde gått gjennom min søknad og den var registrert og jeg hadde mottatt kvittering på at den var levert var det tid for meg å stille mitt spørsmål. Jeg forklarte først til saksbehandleren at jeg nå hadde sette lenge etter jobb innenfor mitt ekspertisefelt, men at det nå ikke var mange stillinger utlyst der, og at jeg derfor ønsket å øke mine muligheter for å få andre jobber ved å eventuelt ta noen kurs eller videreutdanning.

Da jeg hadde forklart hvorfor jeg ønsket å ta kurs eller videre utdanning så saksbehandleren spørrende på meg før han svarte meg følgende:

«Du kan være registrert som tre ting i NAV. Du er enten arbeidstaker, trygdeyter eller student. Du kan ikke være student og motta dagpenger. Dette må du forstå ettersom NAV da ville ha hat alle norske studenter gående på dagpenger.»

Jeg ble mildt sagt litt forundret over svaret og svarte ham at dette ikke var riktig for et av kriteriene for å kunne motta dagpenger er at man må ha vært i arbeid i en viss periode og at man så bare får ca 62% av den beste lønnen man hadde i løpet av de siste tre årene.

Når NAVs saksbehandler hørte dette svaret ble han litt paff, og så spørrende på meg før han sa følgende:

«Vel det er ikke jeg som lager reglene, men slik det er i dag så er du enten Student, Arbeidstaker eller trygdeyter, og du kan ikke få dekket utdanning av NAV».

Nå ble jeg litt irritert og jeg sa til ham at jeg jo hadde sett en hel rekke med reklamer like utenfor døren til rommet der vi satt der NAV nettopp oppfordret fremmedkulturelle om å melde seg på diverse kurs og utdanninger NAV hadde å tilby dem, og at det til og med var reklamer for hvordan NAV kunne bistå dem i å etablere egne virksomheter.

Jeg viste til og med til en liten plakat og et skriv som fantes inne på kontoret der vi satt, og sa at om dette fantes for folk med fremmedkulturell bakgrunn så måtte det vel finnes tilsvarende tiltak for meg.

Vel jeg glemmer ALDRI saksbehandlerens reaksjon på dette. Ei heller glemmer jeg svaret jeg fikk, og det lød som følger:

«HA HA HA…. Det er kurs og tiltak for å få flere med fremmedkulturell bakgrunn i arbeid, og de tiltakene er ikke for etnisk norske som har familier, og et etablert nettverk rundt seg.»

Nå ble jeg selvfølgelig litt småforbannet både av reaksjonen til saksbehandleren, og det faktum at dette klart i mine øyne var en diskriminering av etnisk norske arbeidssøkere av NAV.

Jeg spurte derfor saksbehandleren hva jeg skulle gjøre om jeg ikke hadde penger til å betale alle regningene mine, og jeg ikke hadde noen venner eller ikke hadde et godt forhold til familien.

Hva skulle jeg da gjøre?

Igjen ble svaret noe uortodoks og jeg må si jeg ble mild sagt fly forbannet da saksbehandleren atter en gang lo og sa:

«HA HA HA… vel da har du et problem. Da må du enten få deg venner eller så må du forsøke å bli venner med din familie igjen.»

Jeg forsto at denne saksbehandleren nok lo litt og oppførte seg som han gjorde fordi han ikke helt visste hva han skulle svare, og fordi han kanskje følte at jeg var såpass åpen og grei å prate med at han kunne holde en løs tone.

Jeg følte derfor ikke noe sinne ovenfor denne saksbehandleren, men jeg takket for meg og dro hjem, og avventet svar på min søknad om dagpenger.

Vel svaret kom etter noen dager, og i svaret var det selvfølgelig konkludert med at jeg hadde rett på dagpenger, men at NAV ikke på noen måte ville bistå meg i å få meg jobb eller annet ut over dette.

Så hva er det jeg vil frem til med denne historien?

Jo, saken er den at jeg mener det ville vært mer lønnsomt for nasjonen Norge om NAV hadde gitt meg et kurs eller en videreutdanning som jeg kunne tatt på dagtid mens jeg var arbeidsledig og søkte jobb i stedet for at jeg bare satt hjemme.

Jeg mener også at det er bedre for folk å gjøre noe en å sitte hjemme hele dagen da man ved å gjøre noe opprettholder en viss rutine, og dermed har større muligheter for å tilpasse seg arbeidslivet igjen.

Jeg tror også at NAV ikke ville tape særlig på å la etnisk norske delta på kurs og dermed åpne opp nye muligheter innen hvilke yrker de ville kunne søke på, og jeg tror kanskje enkelte til og med ville kunne finne nye yrker de kanskje trivdes bedre i en hva de gjorde i sine gamle yrker.

Saken er den at jeg fant det veldig diskriminerende at man forskjellsbehandlet etnisk norske på denne måten, og at selv om jeg har bidratt med mye mer i skatter og avgifter en hva de fleste innvandrere har gjort får mindre hjelp av det systemet jeg har betalt inn til når jeg virkelig trenger det.

Når jeg så leste denne saken i ABC Nyheter om at man oppfordrer folk til å dusje på treningen og snylte middag hos venner så må jeg si jeg ble mildt sagt forbannet, med tanke på at enhver som nå i disse dager kryper over grensen så fort han/hun får seg et midlertidig personnummer kan søke om trydg hos NAV og da vil motta ca 17 000 kroner.

Detter er ikke rettferdig i min verden, og dette er grunnen til at jeg mener systemet må endres og innvandringen begrenses.

http://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2015/09/20/194872949/navs-sparerad-spis-middag-hos-venner-og-dusj-pa-treningsstudio

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s