En kjøttetende parasitt sprer seg i Midtøsten

Visceral_leishmaniasis
Cutaneous leishmaniasis er navnet på den kjøttetende parasitten som nå sprer seg som ild i tørt gress i Midtøsten, og man regner med at ca 40 000 individer til nå er blitt smitte bare i Syria.

Ifølge den britiske avisen The Independent spres nå parasitten som et resultat av de mange pågående konfliktene i Midtøsten, og et nedbrutt helsevesen. Parasitten har dermed fått gode levekår blant de mange tusen flyktningene og immigrantene som nå er i bevegelse i området, og det forventes at parasitten nå vil spre seg til Europa med immigrasjonsstrømmen.

Parasitten forårsaker misdannelse stygge åpne sår i huden på de infiserte.

Flere av Syrias naboland rapporterer nå om en sterk økning av smittede,

Parasitten forekommer i to former i følge folkehelseinstituttet, og er smittsom.

Informasjon fra Folkehelseinstituttet:

Visceral leishmaniasis (Kala-Azar)
Denne formen forekommer i Middelhavsområdet, Midtøsten (inkl. Tyrkia) og Kina (Leishmania infantum), indiske subkontinent og Øst-Afrika (L. donovani) og Sør- og Mellom-Amerika (L. chagasi). 90% av tilfellene i verden forekommer i seks land: Bangladesh, Brasil, Etiopia, India, Sudan og Sør-Sudan. I WHOs Europaregionen forkommer visceral leishmanisas spesielt i Albania, Georgia, Italia og Spania. Hunder og andre dyr er reservoar i Middelhavsområdet, mennesker eneste reservoar på det indiske subkontinent. Barn blir oftest rammet i Middelhavsområdet, mest voksne rammes i India og Afrika. Visceral leishmaniasis ble første gang beskrevet i 1869, protozoen ble identifisert i 1903 og smitteveier ble kartlagt i 1922. Verdens helseorganisasjon beregner ca. 500 000 nye tilfeller av visceral leishmaniasis årlig.

Kutan leishmaniasis
Denne formenforekommer hovedsakelig i Sør- og Mellom-Amerika (L. brasiliensis), Middelhavsområdet og Midtøsten (L. tropica og L. major). 90% av tilfellene i verden forekommer i Afghanistan, Algerie, Brasil, Iran, Peru, Saudi Arabia, og Syria. I WHOs Europaregionen forkommer kutan leishmanisas spesielt i Israel, Tyrkia,,Turkmenistan og Uzbekistan. Verdens helseorganisasjon beregner ca. 1,5 millioner nye tilfeller av kutan leishmaniasis årlig. Kutan leishmaniasis var et betydlig problem blant personell i militærstyrken ISAF i Afghanistan, også blant norske styrker. Koinfeksjon med leishmaniasis og hivinfeksjon har vært et problem, spesielt blant misbrukere i sørlige deler av Europa. Begge former av leishmaniasis kan opptre i Norge som importerte tilfeller.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kilde: Independent

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s