Hvorfor skal Norge redde verden når vi ikke kan ta vare på vårt eget folks helse?

Prostata kreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge, og ca 30% av alle kreftdiagnoser hos menn er prostatakreft.

Ifølge Den Norske Prostatakreftstiftelsen får ca 5000 menn årlig diagnosen prostatakreft i Norge, og ca 1100 menn dør årlig som følge av prostatakreft.

Man regner også med at 1 av 8 menn i alderen under 75 år vil bli diagnostisert med prostatakreft.

Norge topper som følge av disse tallene dødsstatistikken innen prostatakreft i den vestlige verden og er på en tredjeplass globalt, og man skulle derfor tro at det å investere i livsviktig medisinsk utstyr for å endre denne statistikken ville ha høy prioritet.

Dessverre ser det ikke ut som norske menns helse er en prioritet for våre politikere da de ikke vil investere de nødvendige midlene som skal til for å gå til innkjøp av en ny maskin for å behandle prostatakreft.

Dette gjør at norske menn nå må ta til takke med den gamle metoden for behandling av prostatakreft som er fjerning av prostata som har en høy risiko for varige varige mén der ca 80 prosent risikerer impotens, og 40 prosent blir avhengige av å bruke bleier resten av sin levetid.

I 2006 ble det innkjøpt en maskin for behandling av prostata ved hjelp av såkalt High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) som lar pasienter både beholde prostata og ha en normal blærefunksjon.

Denne maskinen gikk i 2015 i stykker og våre politikere er ikke villige til å bevilge de ca 9 millionene ny maskin koster, og dermed er det ingen sykehus i Norge som kan tilby denne livsviktige behandlingen.

Det er derfor stadig flere som nå spør seg hvordan det kan ha seg hvordan Norge kan påta seg et større ansvar rundt familieplanleggingsarbeid i den tredje verden, og kan øke den økonomiske bistanden til dette med 85 millioner kroner bare dager etter at det ble klart Trump administrasjonen vil redusere sin støtte til nettopp familieplanleggingsarbeidet.

Nå sies det at man har hentet disse pengene fra egne avsatte midler i statsbudsjettet som er myntet for bistand, men burde ikke den norske stats førsteprioritet være å sikre norske folks liv og helse, og burde man ikke kunne overføre de nødvendige midlene om de er tilgjengelige der de trengs for å kunne holde det hansvaret i hevd?

En norsk manns liv ser dessverre ikke ut til å være verdt særlig mye i kroner og ører for våre politikere når man ikke er villige til å bevilge de midlene som trengs for å kjøpe maskiner som i årevis vil kunne redde flere tusen norske menns liv og helse.

Kilde: prostatakreftstiftelsen.no, Dagen.no, TV2.no

Advertisements

One thought on “Hvorfor skal Norge redde verden når vi ikke kan ta vare på vårt eget folks helse?

  1. Veldig viktig tema. Fokusert ultralyd er noe som ikke bare kan behandle prostatakreft, men også mange andre alvorlige sykdommer! Derfor er det så viktig at det blir lagt mer fokus og penger i HIFU!

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s