Mystisk radioaktiv sky beveger seg over Nord Europa mot Storbritannia

radioaktivtEt fly fra US Air Force som bidro i kjølvannet av Tsjernobyl-katastrofen har blitt kalt inn for å finne kilden til en mystisk radioaktiv sky på vei mot Storbritannia.

WC-135 Constant Phoenix, som er spesielt modifisert for å samle atmosfæriske prøver, fløy ut av RAF Mildenhall på oppdrag for å finne bevis for kjernefysisk aktivitet eller eksplosjon, ifølge sterke rykter.

Spesialutstyr gjør det mulig for mannskapet å oppdage radioaktive rusk «skyer» i sanntid – ble etter at en slik sky antas å være på vei mot det nordlige Europa og Barentshavet satt inn i overvåkingen av Storbritannias luftrom.

Nyheten om utplassering kommer etter påstander om at Russland kan ha testet atomvåpen, enten i øst eller i Arktiske strøk, etter en topp i radioaktivitet ble rapportert.

WC-135 Constant Phoenix, som er kjent som et kjernefysisk «sniffer» fly, ble sendt til Storbritannia i forrige uke på et ukjent oppdrag.

Luftkvalitets stasjoner i Norge, Finland, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike og Spania har alle oppdaget at en tilstedeværelse av jod-131 på lave nivåer. Dette har bidratt til spekulasjoner om at WC-135 har blitt kalt inn for å undersøke årsaken til at det nå mæles høyere enn normalt nivå av jod-131.

Økningen har utløst spekulasjoner om at Russlands president Vladimir Putin tester atomvåpen i Novaja Semlja nær Arktis. Men CTBTO (prøvestansavtalen Organisasjon) utelukker at en atomprøvesprengning nylig funnet sted.

Lignende fly ble brukt i kjølvannet av Tsjernobyl atomkraftverk katastrofen i Sovjetunionen i 1986 og hendelsen Fukushima i Japan for seks år siden å samle partikler og kjemiske stoffer i atmosfæren, dager, uker og måneder etter eksplosjonene sprede radioaktivt materiale i atmosfæren.

Utplasseringen av WC-135 fly, som registrerer og identifiserer eksplosjoner fra luften og som ble brukt etter Tsjernobyl-katastrofen i det sovjetiske Ukraina i 1986, legger økt troverdighet bak argumentet.

En luftfilterstasjon på Svanhovd, Norge, var det første stedet som målte jod-131 i den andre uken av januar. Neste måling ble gjort i Rovaniemi, i finsk Lappland. Innen to uker, ble det oppdaget spor i Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike og Spania.

Denne bevegelsen ledet Norsk strålevern (Strålevernet) til å foreslå at partiklene kan ha sin opprinnelse i Øst-Europa. Det er mulig at partiklene kan ha kommet fra en hendelse på en atomreaktor.

Forbindelsene kan også ha kommet fra en plante jod. Jod-131 har en meget kort halveringstid på bare åtte dager, noe som gjør det meget radioaktive. Når det er til stede i høye nivåer i miljøet, forurenser den mat. Etter det svelges vil det hope seg opp i skjoldbruskkjertelen. Mens det henfaller, skader det kroppens vev og kan forårsake skjoldbruskkjertelkreft. Når det er sagt så menes det at de nivåer som er tilstede i atmosfæren i dag er for lav til å være skadelig.

Kilde: wakefieldexpress.co.uk

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s