Forskere hevder mystiske lysglimt kan være skapt av romvesener som lader romskipene sine

Bizarre kosmisk lysglimt kan faktisk bli generert av avanserte utenomjordiske sivilisasjoner, som en måte å akselerere interstellare romskip til enorme hastigheter, antyder en ny studie.

Astronomer har bare registrert rundt 20 av disse korte, super sterke lysglimtene, som er kjent som fast radio bursts (FRBs), siden det første ble oppdaget i 2007. FRBs synes å komme fra galakser milliarder av lysår unna, men hva som forårsaker dem er fortsatt et mysterium.

«Fast radioskurer er umåtelig sterke gitt sin korte varighet og den store avstanden, og vi har ikke identifisert troverdig naturlig kilde for dem,» sa medforfatter av studien Avi Loeb, en teoretiker ved Harvard-Smithsonian Center for Astrofysikk i en uttalelse torsdag (09.03). «En kunstig opprinnelse er verdt å vurdere og kontrollere.»

En mulig kunstig opprinnelse kan ifølge den nye studien være en gigantisk radiosender bygget av intelligente romvesener. So Loeb og hovedforfatter Manasvi Lingam, fra Harvard University, undersøkte muligheten for dette som en mulig forklaring.

Duoen beregnet at en solcelledrevet senderen faktisk kunne ha sendt FRB-lignende signaler over kosmos – men det ville kreve en sollys-oppsamler på størrelse med et område dobbelt så stort som Jorden for å generere den nødvendige kraften.

Og de store mengder energi som er involvert vil ikke nødvendigvis ha smeltet strukturen, så lenge som den var vannavkjølt. Lingam og Loeb har bestemt, at en slik gigantisk senderen er teknologisk gjennomførbar (men utover menneskehetens nåværende evner).

Hvorfor skulle romvesener bygge en slik struktur? Den mest sannsynlige forklaringen, ifølge studien, er å skyte interstellare romskip til utrolige hastigheter. Disse skipene ville vært utstyrt med lette seil, som utnytter momentum som formidles av fotoner, slik vanlige skipsseiler utnytte vinden. (Menneskeheten har testet lys seil i verdensrommet, og teknologien er ryggraden i Breakthrough Starshot, et prosjekt som tar sikte på å sende små robot sonder til nærliggende stjernesystemer.)

En sender i stand til å generere FRB-lignende signaler ville kunne sende et interstellar romskip som veier 1 million tonn eller der omkring har Lingam og Loeb regnet ut.

«Det er stor nok til å bære levende passasjerer over interstellare eller intergalaktiske avstander,» sa Lingam i samme setning.

Menneskeheten ville bare oppfange flyktig glimt fra «lekkasjer» fra disse kraftige strålene (som ville være rettet mot satellittens seil til alle tider), fordi lyskilden ville flytte seg i en konstant hastighet i forhold til jorden påpeker forskerne.

Duoen tok ting litt lenger. Forutsatt at ET er ansvarlig for de fleste FRBs, og tar hensyn til estimert antall potensielt beboelige planeter i Melkeveien (ca. 10 milliarder), har Lingam og Loeb beregnet en øvre grense for antall avanserte utenomjordiske sivilisasjoner i en galakse som vår egen : 10.000.

Lingam og Loeb erkjenner den spekulative naturen av studien. De hevder ikke at FRBs er forårsaket av romvesen, men at det er viktig å fremme hypotesen og gi den en verdig behandling.

«Vitenskap er ikke et spørsmål om tro, det er et spørsmål om bevis,» sa Loeb. «Å bestemme hva som er sannsynlig på forhånd begrenser mulighetene. Det er verdt å sette ideene ut der og la dataene tale for seg.»

Den nye studien har blitt akseptert for publisering i The Astrophysical Journal Letters. Du kan lese den gratis på nettstedet arXiv.org.

Kilde: Space.com

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s